Ekscentrični bogataš i jedan od ponajboljih vojnih instruktora: Zagovornik borbi u kojima su se lomile kosti i učile tehnike brzog ubijanja

Biddle na treningu marinaca. Fotografija: Reditt.com

Bogatstvo ljudima daje slobodu da čine što žele, no oni rijetko rade ono što je činio Anthony Joseph Drexel Biddle, stariji. Ovaj je ekscentričnih bogataš ostao zapamćen u američkoj povijesti kao jedan od najpoznatijih vojnih instruktora koji je pripremao marince za blisku borbu. Tijekom svog burnog života bavio se amaterski boksom i surađivao s profesionalnim boksačima. Iako je bio zagovornik borbi u kojima su se lomile kosti i učile tehnike brzog ubijanja istovremeno je bio i vjernik koji je kroz vjeru promicao sport i borbu, pa je tako reklamirao Krista kao sportaša, koji se učio boriti ne bili bio spremniji za okršaj sa Sotonom. Zbog svojih borbenih vještina postao je vojni časnik zadužen za obuku marinaca, a kao pripadnik elitnih krugova prijateljevao je i sa samim Theodoreom Rooseveltom.

Princip treninga

Njegovi treninzi su imali više etapa i u njima je polazio od postavke da je kod vojnika potrebno prvo povećati razinu fizičke spreme. Kako bi to postigao njegovi su novaci trenirali gimnastiku, ali i kalisteniku odnosno jednostavne vježbe koje su imale za svrhu povećanje fizičke snage. Kalistenika je neka vrsta uličnog treninga za koji vam ne treba ništa drugo osim vlastite tjelesne snage.
Nakon što bi njegovi novaci razvili tjelesnu snagu i izdržljivost prelazio je na iduću fazu obuke, koja se sastojala u poduci rukovanjem ponajviše hladnim oružjem, ali i drugim vrstama oružja. Uz to podučavao je vojnike različitim borbenim tehnikama poput džiju džicua odnosno samoobrani bez upotrebe oružja, kao i tehnikama ubijanja golim rukama odnosno nogama.

Uvođenje boksa kao sastavnog dijela treninga

Biddle je tijekom Prvog svjetskog rata obučavao marince, te je uvjerio ondašnji stožer za obuku da uvede boks kao sastavni dio vojnog treninga ne bi li vojnici s tim vještinama dobili određenu razinu samouvjerenosti.


Tijekom Drugog svjetskog rata pozvan je ponovno za instruktora marinaca. Najveću slavu u svojem obućavanju postigao je u treningu za blisku borbu bajunetama. Fotografija u naslovnici prikazuje vježbu marinaca iz 1943. godine. U tom je trenutku imao 69 godina, i naveo je tim kojega je podučavao da ga napadne bajunetama. Mladići su krenuli na njega, ali je pukovnik vještim manevrom zakoraknuo u stranu te zamahnuo kundakom puške koju je imao pri ruci i uskoro je cijelu ekipu uspio srušiti na tlo. Bio je prilično ljut, pa se nakon toga usmjerio na najkrupnijeg mladića među grupom i izazvao ga na novi napad. No mladić unatoč svojoj snazi i veličini završio je na tlu, baš kao i što se to dogodilo neposredno prije toga. Mladić je prošao neozlijeđen barem fizički. Nakon toga Biddle je nastavio s uobičajenim deranjem na grupu koju je podučavao, rekavši im da budu sretni što su živi, jer da su Japanci, sigurni smo da bi ih “pobio kao muhe”. Detaljniji opis možete pronaći u knjizi “Snimanje Rata na Pacifiku: Borbene fotografije marinaca u Drugom svjetskom ratu” (Shooting the Pacific War: Marine Corps Combat Photography in WWII), autora inače fotografa Thayera Soulea.

Ekscentrik Biddle aktivno je živio do svoje smrti, a umro je u svojoj 74 godine života 1948.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari