Dešifrirano pismo Karla V. otkrilo svijet spletki u visokoj politici 16. stoljeća u koji bi se odlično uklopio i James Bond

Dešifriranje pisma Karla V. Fotografija: Phys.org.

Za one koji ne poznaju ranomodernu povijest Karlo I. bio je španjolski kralj iz dinastije Habsburg, kao i car Svetog Rimskog Carstva, koji je smatran najmoćnijim vladarom u prvoj polovici 16. stoljeća. Kao car Svetog Rimskog Carstva nosio je titulu Karlo V. Naravno, da biste stekli, a onda i zadržali taj status morali ste stalno ratovati, i igrati “igrice moći”, pa je to činio i Karlo.

Karlov veliki neprijatelj Francuska

Među njegove velike neprijatelje spadala je i Francuska s kojom je vodio više ratova za naslijeđe. Nakon što su ratovi službeno završili napetost se i dalje “osjećala u zraku”, pa je Karlo vodio prepisku sa svojim veleposlanikom u Francuskoj. Morao je biti informiran što se događa tamo kako bi mogao na vrijeme reagirati i povlačiti odgovarajuće poteze.

Potraga za tajanstvenim pismom

Za jedno od ovih pisama iz Karlove prepiske čula je kriptografkinja Cecile Pierrot 2019. godine, nakon čega ga je počela tražiti, a našla ga je dvije godine kasnije u podrumu knjižnice u Nancyju na istoku Francuske. Pismo je bilo šifrirano, i napisano 1547. godine. Cecile je zajedno sa svojim kolegama stručnjacima s francuskog Instituta Loria radila na dešifriranju ovog pisma šest mjeseci. Karlovo je pismo napisano na tri lista i u njemu je ukupno 120 simbola koje je Cecile podijelila na jednostavne i složene. Samoglasnici se u pismu nisu pisali kao slova već nešto kao dijakritički znakovi za što je poticaj došao vjerojatno iz arapskog pisma.


Glasine o planiranoj carevoj likvidaciji

Jedno od poznatih pisama carevog veleposlanika Jeana de Saint-Maurisa caru, sadržavalo je transkripciju na margini, a koja je pomogla u bržom dešifriranju konkretnog Karlova pisma. Tu je svoju ulogu odigrala i povjesničarka Camille Desenclos. U pismu se, između ostalog, govori o tome kako kolaju glasine da se sprema careva likvidacija u Francuskoj – što je samo dodatno pogoršalo postojeće loše odnose ovih zemalja. Karlovo pismo otkriva svijet spletki i zakulisnih igara u sferi visoke politike prije pet stoljeća, a u kojem možemo zamisliti i kao jednog od aktera samog Jamesa Bonda.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari