Britanci potopili vlastiti admiralski brod

Britanski bojni brod HMS Victoria ušao je u službu 1888. godine. Ovaj tada najmoderniji i najsnažnije naoružani ratni brod nazvan je u čast zlatnog pira kraljice Viktorije. Koštao je 845.000 funti, što bi u današnjoj vrijednosti bilo preko 100 milijuna eura. Bilo je zamišljeno da postane admiralski brod britanske Sredozemne flote. Njegov gubitak predstavljao bi golemu štetu za britanski imperij. To se doista dogodilo, ali za gubitak velikog broda nisu odgovorni neprijatelji, već britanski zapovjednik.

Već 1892. brod se nasukao prilikom vojne vježbe, ali je spašen te pretrpio samo manja oštećenja. Sredinom iduće godine našao se blizu libanonske obale. Pratilo ga je 7 bojnih brodova i 3 krstarice, s ciljem pokazivanja britanske moći spram Italije i Francuske, njenih glavnih suparnika na Sredozemlju. Brodovi su plovili u dvije kolone s razmakom od svega 1000 metara.

Zapovjednik na HMS Victoriji bio je viceadmiral George Tryon, poznat kao nepristupačan čovjek koji je inzistirao na strogom pridržavanju hijerarhije te rijetko podređenima unaprijed govorio što planira učiniti. Želeći izvesti posebno impresivan manevar, Tryon je naredio da brodovi na čelu svake kolone naprave zaokret od 180 stupnjeva jedan prema drugome, nakon čega bi svaki brod iza njih ponovio taj manevar, pa bi svi ploveći unatrag pristali u luku. Nažalost, zanemario je jednu činjenicu: bojni brodovi imaju velik minimalni radijus okretanja. Kada su kapetani brodova shvatili da nemaju dovoljno prostora za izvođenje manevra, već je bilo prekasno. Pramac bojnog broda HMS Camperdown udario je u bok HMS Victorije.


Unatoč velikoj rupi u boku HMS Victorije, Tryon je smatrao da neće odmah potonuti te naredio da ju se nasuka na obližnju pješčanu plažu, udaljenu svega 8 kilometara. Okolni su brodovi poslali čamce za spašavanje, ali im je naredio da se vrate. HMS Victorija se prevrnula i potonula svega 13 minuta nakon toga. Nije uspjela ni spustiti čamce za spašavanje. Poginulo je 358 od 715 članova posade, a 173 ih je ranjeno. HMS Camperdown je teško oštećen, a umalo je došlo i do sudara drugih brodova u kolonama. Viceadmiral Tryon odlučio je potonuti s brodom radije nego živjeti znajući da je odgovoran za ovu strašnu i sramotnu nesreću.

Animaciju sudara možete pogledati ovdje.

Piše: Boris Blažina

Komentari