Bojni slonovi – tenkovi antičkih bojišta

Prvi slonovi pripitomljeni su u Indiji, a služili su za pomoć u poljoprivrednim radovima, gdje je dobro došla njihova golema snaga. Nažalost, nije dugo vremena prošlo prije nego su ljudi shvatili da se ta snaga može iskoristiti i u ratne svrhe. Vjeruje se da su prvi bojni slonovi uvježbani u Indiji, ali postoje i teorije da se to najprije dogodilo u Kini. Najstariji zapisi o upotrebi slonova u ratu potječu iz 4. stoljeća pr. Kr., ali vjerojatno su upotrebljavani i barem nekoliko stoljeća prije toga. Ratni slonovi bili su isključivo muškog spola jer su ženke bježale kada bi ugledale mužjaka.

Prvi Europljani koji su se našli suočeni s neprijateljskim slonovima bili su vojnici Aleksandra Velikog. U bitki kod Gaugamele 331. pr. Kr. na Perzijskoj se strani našlo 15 slonova. Aleksandar je bio toliko zabrinut pojavom slonova da je prinio žrtvu bogovima, moleći ih da zaštite njegove vojnike od silnog straha kojeg su izazivale te goleme životinje. Perzijski slonovi na kraju uopće nisu sudjelovali u bitki jer su pristigli neposredno prije nje i bili iscrpljeni dugim maršem. Aleksandar ih je stoga nakon bitke zarobio i uvrstio u svoju vojsku. Upotreba bojnih slonova bila je česta pojava i među dijadosima, Aleksandrovim generalima koji su se nakon njegove smrti borili oko njegovog nasljeđa.

U rimskoj su vojnoj povijesti zabilježena dva poznata slučaja uporabe slonova. Najpoznatiji su, dakako, slonovi kartažanskog vojskovođe Hanibala. No, prije njih Rimljani su se morali suočiti sa slonovima epirskog kralja Pira. Pir je u pohod protiv Rimljana u južnoj Italiji poveo 20 ratnih slonova. Rimski su legionari bili nepripremljeni na novog protivnika te su ih slonovi ubrzo natjerali u bijeg u bitki kod Herakleje 280. pr. Kr. Iduće se godine Pirova vojska sukobila s Rimljanima kod Askula. Ovoga su puta Rimljani bili spremni te su se koristili zapaljenim štapovima i strelicama kako bi preplašili slonove. Pirova je vojska naposljetku odnijela pobjedu, ali je pritom primila strahovite gubitke – tako je nastao izrazPirova pobjeda.

Piše: Boris Blažina


Komentari