Kako je slavna aukcijska kuća Christie’s pokušala iskoristiti ponovno dinosaura Stana za prodaju Shena – ali nije im uspjelo!

Shen. Fotografija: ABC News.

Svi oni koje zanimaju dinosauri znaju da se na njihovim ostacima danas okreću veliki novci. Sjetimo se samo T-Rexa Stana čiji je kostur prodan za nešto malo manje od 32 milijuna dolara u New Yorku 2020. Ovih se dana trebala održati slična aukcija samo se u ponudi našao Shen, a ne Stan. U pitanju je aukcija namijenjena azijskom tržištu pa je tako došlo i do prilagodbe u imenu. No veza između Stana i Shena nije samo u imenu i vrsti dinosaura već se krije i u drugim detaljima koji su doveli do otkazivanja ove aukcije.

Od Stana do Shena

Dana 30. studenog 2022. na aukciji u Hong Kongu se trebao naći kostur T-rexa Shena. On je iskopan u američkoj saveznoj državi Montani, a baš poput Stana star je oko 67 milijuna godina. Na prodaju ga je stavila ista ugledna aukcijska kuća Christie’s sa sjedištem u Ujedinjenom Kraljevstvu. Očekivalo se da će postići manju vrijednost od one Stanove, negdje između “sićušnih” 15 i 25 milijuna dolara, no kada su takve prodaje u pitanju nije  nemoguće da se postigne i viša cijena od predviđene.

Nevjerojatne sličnosti dvaju kostura

Pitate se sigurno što se dogodilo? Stručnjaci izvan aukcijske kuće su uočili da su neke specifične kosti na Shenu identične onim Stanovim, zbog čega su posumnjali u originalnost  kostura. Uskoro je počelo prepucavanje između aukcijske kuće i paleontologa s Instituta za geološka istraživanja Black Hills sa sjedištem u Južnoj Dakoti. Kako su paleontolozi s ovog Instituta iskopali Stana 1992. godine te su ga sastavili, jasno je da ako netko nešto zna o Stanu onda su to upravo oni. Nakon što su uočene nevjerojatne sličnosti ovih kostura paleontolozi su aukcijsku kuću javno kritizirali kako koriste Stana kako bi prodali drugog dinosaura koji nije on. No iza toga stoje i financijske implikacije, jer je aukcijska kuća zakinula Institut za ono što im po ugovoru pripada. Naime, nakon što je Institut Black Hills prodao Stana zadržao je pravo intelektualnog vlasništva nad njim, a time i ekskluzivno pravo prodaje replika koje standardno koštaju 120 000 američkih dolara.


Svi su kosturi dinosaura manje-više necjeloviti

Na površinu su isplivale široj javnosti nepoznate činjenice o ovakvim prodajama, a to je da su kosturi dinosaura, pa čak i onih koji su uvjetno rečeno cjeloviti zapravo manjkavi. Tako je Stanov kostur koji slovi za najcjelovitiji do sada imao 190 kostiju od njih 380 koliko se procjenjuje da ih je T-Rex ukupno imao. Nakon ovih primjedbi aukcijska kuća se našla u nezgodnoj situaciji, pa je bila prisiljena unijeti neke napomene u svoj katalog prema kojima je navela da Shen ima samo 79 originalnih kostiju, dok se ostatak temelji na kosturu Stana. U osnovi pritisak javnosti je bio toliki da su bili prisiljeni na kraju povući Shena s dražbe. U ovom trenutku Shen je izložen u nekom neimenovnom muzeju i čeka se njegova daljnja sudbina. Pitanje je hoće li ostati u zoni dostupnoj javnosti ili će završiti u rukama nekog besramno bogatog kolekcionara u Aziji ili negdje drugdje.

Piše: Sonja Kirchhoffer

 

Komentari