Nomadske lovačko-sakupljačke zajednice bile su profinjenije nego se mislilo

Ručna izrada keramike. Fotografija: Screenshot YouTube (Stone Age to Bronze Age I Pottery).

Kada razmišljamo o neolitiku onda je jedna od važnijih stvari koje vežemo za ovo razdoblje prapovijesti keramika. No, keramika se pojavila na Dalekom istoku još prije 20 000 godina, a na europsko tlo stigla je pak na različite načine i u različito vrijeme.

Izrada keramike bila je svojevremeno prava pravcata gnjavaža

Do sada se smatralo da ljudi kao lovci i sakupljači nisu poznavali keramiku. Vjerovalo se da su bili zaokupljeni lovom, kao i traženjem hrane kako bi preživjeli. U tom kontekstu stalnog kretanja keramika bi zbog svoje glomaznosti bila nomadima otežavajući čimbenik. Ipak čini se da su ove zajednice rano počele izrađivati keramičko posuđe, unatoč zahtjevnosti njezine izrade koja je tražila dobru organizaciju posla i nije bila jednostavna. Trebalo je prvo naći glinu, očistiti je od primjesa, a zatim ju modelirati i kasnije peći i hladiti, a zatim nositi sa sobom – jednom riječju bila je to prava pravcata gnjavaža.

Širenje znanja na područje istočne i sjeverne Europe

Arheolog Rowan McLaughln s Nacionalnog sveučilišta Irske Maynooth i njegovi kolege ispitivali su ostatke keramike na više od 150 lokaliteta diljem Baltika i istočne Europe. Zaključili su da keramika barem na područje istočne i sjeverne Europe nije došla migracijama novog stanovništva već drugim putovima. Vjeruje se da su u njenom širenju važnu ulogu imale i žene koje su znanje o izradi keramike prenosile udajom, u sklopu koje su iz jedne prelazile u drugu patrilokalnu zajednicu. Stručnjaci navode da se tehnika izrade keramike kada je došla do Europe brzo prenosila, te da se prosječno širila u jednoj generaciji na udaljenost i do 250 kilometara. Bio je to proces kulturnog prijenosa koji se temeljio na širenju znanja i ideja, a ne na velikim ljudskim migracijama.


Lovačko-sakupljačke zajednice profinjenije nego smo mislili

Keramika je imala više funkcija i služila je primarno za kuhanje, ali je imala i multifunkcionalnu namjenu pa je u njoj čuvana hrana, korištena je i za osvjetljavanje prostora i druge namjene. Na ovom istočnom i sjevernom europskom području pojavila se prije 7900 godina. Ona se nije proizvodila u klasičnom smislu jer proizvodnja sama po sebi podrazumijeva stvaranje viškova za razmjenu. Keramika se tada isključivo izrađivala za potrebe zajednice. O ovoj spoznaji izvijestili su brojni ugledni časopisi, poput Science-a.

Kako se čini, ovi lovci sakupljači bili su profinjeniji nego se to mislilo, a konkretno znanje usvojili su u pojedinim dijelovima Europe prije nego su prihvatili sjedilački načina života.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari