Ponovno otvorena bezobrazno luksuzna Kuća Vettii u Pompejima

Fotografija: Screenshot YouTube (Ancient Rome Live)

Kuća Vettii ili kako je još nazivaju “Sikstinska kapela Pompeja”, ponovno je otvorena za javnost nakon dugih radova na njezinoj obnovi. Zanimljivo je da je ona bila u vlasništvu ne ondašnje elite već dvojice bivših robova. Aulus Vettius Conviva i Aulus Vettius Restitutus bila su dvojica očito snalažljivih oslobođenika, koji su svoje ogromno bogatstvo izgradili na vinu.

Raj za vinare 

U osnovu nije bilo boljeg mjesta od ovog u Kampaniji na kojem su se mogli tako uspješno baviti vinarstvom. No postojao je jedan mali nedostatak, a to je blizina vulkana koji je s jedne strane osiguravao plodno tlo, a s druge strane je predstavljao i opasnost. Ovi su vinari imali peh da su se tamo našli u vrijeme kada je vulkan ponovno eruptirao.

Svodništvo ili ne?

Neki smatraju da su se oni bavili i svodništvom, a to zaključuju prema jednoj od prostorija, koja je bila u oslikana eksplicitnim erotskim motivima, no je li tome bilo tako nisu ni oni sigurni. Činjenica je da se ova prostorija koja je služila navodno za prostituciju nalazila na području u blizini kuhinje te nije imala poveznicu s vanjskim prostorom. Takav položaj prostorije baca sumnju na ovakvu pretpostavljenu namjenu, barem za svakoga tko se malo više bavio rimskim kućnim prostorom.


Odnos dvojice oslobođenika pod znakom upitnika

Kuća je iskopana krajem 19. stoljeća, a nastala je na ostacima ranije kuće koja se ovdje nalazila još u 2. stoljeću pr. Krista. Kuća je jedna od rijetkih kod koje su poznata imena vlasnika. Obično se govori da je riječ o dvojici braće, no danas se javljaju i mišljenja da je  prije riječ o dvojici pojedinaca koji su bili prijatelji tijekom ropstva, a nakon oslobođenja su ušli u zajednički posao. Postoji doduše i treća mogućnosti, pa tako jedni smatraju da je jedan od dvojice bio otac, a drugi sin. Jasno je već po samoj kući koja je bezobrazno luksuzna, da su ova dvojica oslobođenika ostvarila visok položaj u smislu imućnosti, no u društvenom pogledu robovi su tada imali svoja ograničenja.

Ulaganje u budućnost

Jedan od ove dvojice bivših robova nazvan Conviva je bio taj koji je postigao i najviši mogući društveni položaj za jednog oslobođenika, a to je bio položaj augustala. Ova je funkcija značila da je on dobar dio svojih financija ‘ulupao’ u grad kako bi povećao svoj značaj i značaj svog potomstva, odnosno bilo je to ulaganje u budućnost. U svom velikom domu koji je imao oko 1100 m2 postojala su čak dva atrija i ogroman i elaborirani peristil. Cijelo je zdanje bilo ukrašeno raskošnim freskama, s motivima često posuđenim iz grčke mitologije. Jedna od najupadljivijih freski je i ona Prijapa u kojoj on važe svoj falus. Iz današnje perspektive je teško proniknuti u stvarno značenje ovog prikaza, no vrlo je vjerojatno trebao osigurati kući plodnost i rodnost, ali ne bismo trebali smetnuti s uma ni da je ukućane vjerojatno trebao zaštititi od uroka.

Želite li vidjeti kako je izgledala jedna luksuzna kuća rimskog svijeta u drugoj polovici 1.
stoljeća, samo sada ispolirana do krajnjih granica, isplanirajte si na vrijeme posjet Pompejima.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari