Novi nalaz iz Pompeja iznenadio: Izgleda da su i potresi tijekom erupcije Vezuva uzeli svoj danak

Fotografija: Screenshot YouTube ( Nowplaying3d).

Iz Pompeja često stižu zanimljive vijesti. Ovaj puta nam dolazi vijest o nalazu ostataka dvojice muškarca čija su tijela nađena unutar kuće zanimljiva imena. U pitanju je “Kuća čednih ljubavnika”, no nalaz nema nažalost nikakve veze s romantičnim nazivom ove kuće. Bila je to jedna od elitnih kuća smještena uz najprometniju ulicu u Pompejima, nazvanu Via dell’Abbondanza. Ova je kuća dobila ime po freski na kojoj su prikazana dva para ljubavnika od kojih je jedan uhvaćen u trenutku razmjene nježnog poljupca. Ulica uz koju se smjestila kuća nalikovala je današnjim najpopularnijim gradskim destinacijama koje su ispunjene luksuznim trgovinama i barovima, ali u ondašnjim gabaritima.

Tijela nađena u jednoj od sporednih prostorija

Analiza nađenih tijela pokazala je da je riječ o muškarcima koji su zašli već dobro u svoje pedesete godine života. Oni su zaklon našli u jednoj od sporednih prostorija kuće. Kada se navode sporedne prostorije one podrazumijevaju ne prostorije koje trebate tražiti izvan kuće već one koje su bile unutar doma, ali nisu imale reprezentativnu namjenu. Tako se prostor gdje su nađena ova dva tijela smjestio odmah do kuhinje i mogao se prema sadržaju tretirati kao neka vrst ostave. Tu je nađeno podosta posuđa i amfora. Spomenuti kuhinjski prostor u trenutku erupcije nije bio u funkciji već se renovirao, što je vidljivo po tamo nađenom građevinskom materijalu. U ovom dijelu se nalazio i hodnik s latrinom odnosno toaletom.

Neuspio pokušaj zaštite rukom

Upravo je nalaz ovih dvaju tijela pokazao da su ljudi stradavali i od urušavanja objekata što je bila posljedica ne samo nagomilavanja plovućca već i snažnih potresa koji su pratili razornu erupciju Vezuva u 1. stoljeću. Jedan od muškaraca je, kažu, gotovo zamrznut u položaju u kojem se rukom pokušao zaštiti od neumitne sudbine odnosno kamenja koje ga je na kraju zdrobilo. Ravnatelj Arheološkog parka Pompeji Gabriel Zuchtriegel izjavio je iduće: Posljednjih godina shvatili smo da je bilo nasilnih, snažnih seizmičkih događanja tijekom erupcije. (slobodan prijevod)


Analiza je pokazala da su žrtve imale sa sobom mali zavežljaj s dragocjenostima. No nisu to bile Bog zna kakve dragocjenosti. Riječ je o nekoliko novčića od kojih se jedan bio iz republikanskog razdoblja, a ostali su se vezivali uz Vespazijana. Uz novčiće u zavežljaju je bila, čini se, i ogrlica načinjena od staklenih perli. Moguće je da su se oboružali predmetima za koje su smatrali da će im dobro doći ako nešto krene jako po zlu, a što se i dogodilo, s tim da im nije bilo pomoći. Ako bi sudili prema ovim predmetima ovo je bio niži društveni sloj koji je ovdje možda potražio zakloni ili je riječ pak o kategoriji robova. U prilog nižem društvenom sloju išlo bi i mjesto nalaza, no o svemu tome više će nam reći istraživanje samih ostataka.

Gabriel Zuchtriegel smatra da istraživanja Pompeja omogućavaju da rasvijetlimo pakao koji su preživjeli ti ljudi, a u kojima on vidi nas same.

Piše: Sonja Kirchhoffer
.

Komentari