Arheolozi opteretili policiju: Javnost zabrinuta oko pitanja tko će se sada baviti kriminalom

Fotografija: Pixabay.

Kada se policijski auto zaustavio na arheološkom lokalitetu u Motzi u rubnoj četvrti zapadnog Jeruzalema, iz auta je izašlo više policijskih službenika. Da ste to gledali negdje iz prikrajka imali biste dojam da prilaze mjestu zločina. No to ovdje nije bio slučaj, a oni su došli ne zbog kriminala već kako bi preuzeli arheološku keramiku na kojoj su bili jasno vidljivi otisci prstiju davnih keramičara.

Neobična suradnja

Dakle, policija je stigla na lokalitet zbog suradnje s arheolozima. Ova neobična suradnja između forenzičara i policije s ciljem analize otisaka prstiju je tako po prvi puta uspostavljena u Izraelu, a do sada se dogodilo u svijetu samo nekoliko puta. Godine 2019. uspostavljena je suradnja između forenzičara i arheologa u Sjedinjenim Državama. Ona je pokazala da su u izradi domorodačke keramike na jugozapadu Sjedinjenih Država sudjelovali i muškarci i žene tijekom 10. i 11. stoljeća. Jedna se slična suradnja dogodila i u 2020. godini, kada su analizirane slikarije iz španjolske špilje, koje su pokazala da su u njihovom stvaranju uz odrasle sudjelovala i djeca.

Na koja pitanja odgovara forenzika?

Iz navedenih rezultata jasno je da forenzika može odgovoriti na pitanja o spolu i dobi keramičara. Što je veća gustoća grebena u otisku prsta veća je vjerojatnost da otisak pripada ženi, i obrnuto. Kako pojedinac stari udaljenost između grebena se povećava što pomaže i u određivanju nečije dobi. Izraelski forenzičari su dobili za zadatak analizirati krhotine keramike iz 5. ili 6. stoljeća.


Jedan od otisaka na arheološkoj keramici. Fotografija: Nora Rajs / Division of Identification and Forensic Science, Israel Police.

Forenzičari su za snimanje brojnih otisaka na keramici koristili stereomikroskop spojen na kalibriranu digitalnu kameru kako bi dobili fotografije što bolje rezolucije. Nakon snimanja su uz pomoć softvera mjerili razna obilježja vidljiva u otiscima prstiju poput udaljenosti između grebena na jagodicama. Kažu da su ovi otisci dobro sačuvani jer su keramičari radili, između ostalog, u kvalitetnoj glini. Pretežno su zamijećeni otisci lijevog i desnog palca, a njihova dubina odaje ponešto, kažu, i o tehnikama koje su davni obrtnici koristili u svom radu.

Iako se izraelska javnost počela pitati kako će sada policija odrađivati svoj posao s dodatnim opterećenjem, razloga za brigu nema jer ovaj posao još nisu odradili do kraja. Prioritet su dali ipak istraživanju kriminala, pa ćemo rezultate ove analize čekati još neko vrijeme. Koliko dugo, ovisit će ponajprije o intenzitetu aktivnosti kriminalnog miljea.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari