Pobjeda Fridrika Velikog nad dvostruko brojnijim neprijateljem (1757.)

Pobjeda Fridrika Velikog nad dvostruko brojnijim neprijateljem (1757.)

Petog studenog 1757. dogodila se Bitka kod Rossbacha, koja je predstavljala jednu od najsjajnijih pobjeda pruskog kralja Fridrika Velikog u Sedmogodišnjem ratu. Mjesto Rossbach, kod kojeg se dogodila bitka, nalazi se u Saskoj, 30-ak kilomatara od grada Leipziga.

Bitku kod Rossbacha uzima se za primjer uspješnog manevriranja, u kojem je kralj Fridrik Veliki uspio brzim pomicanjima trupa poraziti neprijatelje uz vrlo male osobne gubitke (gubici naneseni naprijatelji bili su višestruko veći). Taj je podatak još impresivniji s obzirom da su Fridrikovi protivnici na početku bitke raspolagali gotovo dvostruko brojnijim snagama.

Protivnici kralja Fridrika Velikog bili su Habsburgovci i Francuzi, pri čemu je habsburškim snagama zapovijedao princ Joseph Maria Frederick Wilhelm von Sachsen-Hildburghausen. On je za hrvatsku povijest zanimljiv jer je svojedobno bio zapovjednik na području vojne krajine, u kojoj je izvršio znatne reforme. Premda se na bojnom polju nije toliko proslavio, smatralo ga se u načelu dobrim vojnim organizatorom i reformatorom. Francuski vojni zapovjednik u Bitki kod Rossbacha bio je Charles de Rohan, nositelj titule princa od Soubisea (i princ von Sachsen-Hildburghausen i princ od Soubisea postali su maršalima).

Facebook Comments

Vezani članci