Rumunjski brko koji je uništio Barcelonu u finalu Kupa prvaka 1986.

Steaua se izvrsno branila i očito uzdala u svog vratara Helmuta Ducadama, brkatog i visokog tipa koji je Barcelonine pucače doslovce doveo do ludila.

piše: Andrija Kačić-Karlin

Uoči nastupajućeg finala Lige prvaka u Berlinu 6. lipnja, dvoboja Barcelone i Juventusa zgodno se prisjećati nekih od događaja koji su ovi klubovi imali u završnim srazovima ovog najelitnijeg europskog klupskog natjecanja. Barcelona je četiri puta bila europski prvak, a četiri puta je poražena u finalu. Jedan od tih poraza u finalnim dvobojima je antologijski, toliko čudan da i danas skoro 30 godina kasnije izgleda sablasno nevjerojatan.
Naime, 1986. godine u finalu su snage odmjerili Barcelona i rumunjska Steaua, naravno da je katalonski gigant bio apsolutni favorit. Rumunjskom prvaku u finalu nije se davala niti najmanja šansa. Barcelona je u četvrtfinalu izbacila aktualnog prvaka Juventus i pod vodstvom engleskog trenera Terryja Venablesa bila je apsolutni favorit u finalu protiv bukureštanske Steaue. Budući da se igralo u španjolskoj Sevilli, od 75.000 gledatelja možda njih stotinjak bilo je navijača rumunjske momčadi. Međutim, i u ovoj utakmici se pokazalo da se pod pritiskom favorita i vlastitih navijača najteže igra.
Dakle, regularnih 90 minuta i produžeci završeni su bez pogodaka, Steaua se izvrsno branila i očito uzdala u svog vratara Helmuta Ducadama, brkatog  i visokog tipa koji je Barcelonine pucače doslovce doveo do ludila.
Moralo se pristupiti izvođenju jedanaesteraca i u toj kockarskoj igri Rumunjsi su ispali pobjednici jer je vratar Ducadam obranio sva četiri jedanaesterca koje su pucali nogometaši Barcelone. Branio je redom udarce Alexanca, Pedraze,  Pichi Alonsa i Marcosa. Pogotke sa bijele točke za rumunjsku ekipu zabili su Lacatus i Balint i to je bilo dovoljno za 2-0 pobjedu jer su igrači Barcelone sve  promašili, zapravo sve im je udarce Ducadam pohvatao. Vrijedi to vidjeti.
Nogometaši Barcelona nakon ovakvog nesretnog raspleta ostali su više od pola sata ležati na travnjaku pred svojim užasnutim navijačima koji još dan-danas ne mogu vjerovati što se tada dogodilo u Sevilli.

Komentari