Pilates je nastao u logoru Prvog svjetskog rata

Trening za jačanje muskulature, pogotovo donjeg dijela trupa, danas je popularan diljem svijeta, možemo čak reći da je postao pomodan, a nastao je u britanskom logoru.

jp_portrait
Joseph Pilates

Joseph H. Pilates rodio se u Njemačkoj 1883. godine. Bio je neobično dijete. Odmalena je volio promatrati kako se ljudi i životinje kreću. Često je odlazio u šumu, gdje bi satima promatrao životinjske pokrete. Njegov je otac bio sportaš i prenio mu ljubav prema sportu. Tako je mali Pilates počeo isprobavati razne sportove, od skijanja preko gimnastike do boksa, s ciljem jačanja svog tijela te se zanimao za jogu i zen meditaciju. U sportskoj dvorani je ponavljao vježbe dok ih ne bi doveo do savršenstva.

Kad je imao 12 godina, umrla je njegova sestra Gertrud. Liječnik koji ju je pregledavao primijetio je da Joseph promatra događaje oko sebe s takvom koncentracijom kakva nije tipična za njegovu dob. Liječnik je shvatio da je Joseph napredan i poklonio mu udžbenik iz anatomije. Radoznali dječak ubrzo je naučio svaki dio ljudskog tijela. Zatim je ciljano napinjao pojedine mišiće kako bi stekao nad njima što veću kontrolu. Do 14. godine Joseph je od nježna i krhka djeteta postao snažan momak. Njegova prva klijentica bila je njegova majka. Naime, za nju je osmislio vježbe protiv bolova u koljenima. Sa 16 godina postao je naučnik u pivovari, a dvije godine kasnije umire njegova majka. Otac je napustio djecu i odselio se, a Jospeh je utjehu nalazio u sportu.

Pilates sa 57 godina
Pilates s 57 godina

Godine 1912. otišao je raditi u Englesku. Za život je zarađivao kao cirkuski akrobat, profesionalni boksač te voditelj samoobrane za policajce. A onda je počeo Prvi svjetski rat i Pilates je odjednom, kao Nijemac u Engleskoj, postao neprijatelj. S ostalim Nijemcima interniran je u logor iako ništa nije napravio. Pilates nije mogao mirovati ni u logoru, pogotovo zato što je bio svjestan da će uvjeti logorskog života naštetiti njihovu zdravlju. Osmislio je vježbe za jačanje tijela koje nisu zahtijevale mnogo prostora, a pogotovo ne rekvizite za vježbanje. Nov sustav vježbi nazvao je kontrologija (contrology)jer koncentracija i kontrola pokreta pritom igraju veliku ulogu. Ostali su mu se ubrzo pridružili, a kad su počeli pristizati ranjenici, Pilates je vježbe prilagodio potrebama rehabilitacije. Čak se vjeruje da su logoraši odlično podnijeli veliku pandemiju gripe upravo zbog bolje tjelesne spreme.

Nakon kraja rata Pilates se preselio u Hamburg, gdje je trenirao policiju i privatno obučavao građanstvo. Onda je počeo razvijati sprave za vježbanje koje bi upotpunile njegovu metodu. Postao je uspješan i popularan te je 1926. otišao u New York. Sa životnom partnericom Clarom otvorio je studio u zgradi njujorškog baleta. Stoga su mnoge plesačice i balerine trenirale kod Pilatesa. To ga je navelo da prilagodi vježbe ženskoj populaciji. Osim njih dolazili su i slavni glumci, kao Viven Leigh i Clark Gable. Prijavio je pedesetak patenata za razne metode i sprave za vježbanje. Pilates je umro u 84. godini te je ostao aktivan sportaš do kraja života.


Piše: Marsela Alić

Video

Komentari