Koliko su olimpijskih medalja osvojili Hrvati?

Hrvatska je prvi put na Olimpijskim igrama nastupila kao neovisna država u Albertvilleu 1992. (zimske OI). Od tada pa do zimskih Olimpijskih igara u Sočiju 2014. hrvatski su reprezentativci osvojili ukupno 23 medalje na ljetnim OI (6 zlata, 7 srebra i 10 bronci) te 11 na zimskim OI (4 zlata, 6 srebra i 1 bronca) – ukupno 34.

Ukupan broj medalja koje su osvojili hrvatski reprezentativci prije osamostaljenja države mnogo je teže izračunati zbog složenosti političkog statusa Hrvatske kroz povijest. Pored činjenice da se Hrvatska od kraja 19. st. pa sve do 1991. nalazila u sklopu višenacionalnih država valja imati na umu da su se dijelovi hrvatskog teritorija (Zadar, Rijeka, Istra, dio otoka) nalazili pod talijanskom vlašću te su hrvatski sportaši tamošnjeg porijekla u pravilu nastupali u sklopu talijanske reprezentacije.

Prvi Hrvat koji je osvojio medalju na Olimpijskim igrama bio je Milan Neralić iz Slunja, koji je na OI u Parizu 1900. osvojio brončanu medalju iz mačevanja, disciplina sablja. Na OI u Parizu 1924. sudjelovao je zadarski osmerac u kojem je bilo šest Hrvata: Petar Ivanov, Ante Katalinić, Frane Katalinić, Šimun Katalinić, Viktor Ljubić i Bruno Sorić. Osvojili su broncu za Kraljevinu Italiju. Na OI u Amsterdamu 1928. nastupio je gimnastičar Dragutin Ciotti, član miješane hrvatsko-talijanske obitelji iz Rijeke, koji je kao dio momčadske reprezentacije Kraljevine SHS osvojio broncu (na slici).

Nakon Drugoga svjetskog rata Hrvati su u sklopu reprezentacije Jugoslavije osvojili još mnogo medalja (oko 40 ako uračunamo momčadske sportove). Prvi od njih bio je Bjelovarčanin Ivan Gubijan, koji je na OI u Londonu 1948. osvojio srebrnu medalju u bacanju koplja. Prvu hrvatsku zlatnu medalju osvojili su Splićani Duje Bonačić, Velimir Valenta, Mate Trojanović i Petar Šegvić (četverac). Posljednje medalje koje su Hrvati osvojili prije osamostaljenja države bile su one u Seulu 1988.: zlato u vaterpolu (7 hrvatskih reprezentativaca), dva srebra u košarci (8 hrvatskih reprezentativaca i 3 reprezentativke), srebro Zorana Primorca u stolnom tenisu, bronca Damira Škare u boksu te bronca rukometne reprezentacije (svi osim dvojice reprezentativca bili su iz Hrvatske).

Piše: Boris Blažina


Komentari