Kako je Arie Haan parao mreže udarcima s 30-ak metara najboljim svjetskim golmanima

Svijet je opčinio s dva pogotka na SP u Argentini 1978. godine u četvrtfinalu i polufinalu, protiv najboljih svjetskih momčadi, zabivši golove najboljim svjetskim golmanima, Talijanu Dinu Zoffu i Nijemcu Seppu Maieru

Bio je izvanredan nogometaš, potom i izvanredan trener! Nizozemac Arie Haan, dugogodišnji nogometaš Ajaxa i čuvene nizozemske generacije sedamdesetih godina koja je izmislila totalni nogomet bio je, osim po sjajnim partijama na svim pozicijma u momčadi, znan i kao čovjek sa silno preciznim i jakim udarcem.

Uostalom, s Nizozemskom je dosegao dva finala svjetskih smotri, 1974. u Njemačkoj i četiri godina kasnije u Argentini, bio je jedan od najzapaženijih pojedinaca u nizozemskoj nacionalnoj momčadi.

K tome, svijet je opčinio s dva pogotka na SP u Argentini 1978. godine u četvrtfinalu i polufinalu, protiv najboljih svjetskih momčadi, zabivši golove najboljim svjetskim golmanima, Talijanu Dinu Zoffu i Nijemcu Seppu Maieru.

U četvrtfinalu protiv Nijemaca Haan je snažnim udarcem ulovio uvijek usredotočenog Maiera na krivoj nozi i osigurao pobjedu nad tada aktualnim svjetskim prvacima. U polufinalu Haan je navlas isto učinio Zoffu, čovjeku koji nikad nije primio gol udarcem izvan kaznenog prostora. Oba gola su postala antologijska i vrijedi ih pogledati. Ne jednom, već nekoliko puta!


Komentari