Hajdukova veličanstvena 6-1 pobjeda u Beogradu protiv Partizana uništena sudačkim lopovlukom!

Hajduk je razmontirao Partizan, ali nije bio prvak i te godine. U zadnjem kolu dogodio se čuveni slučaj Maksimović.

piše: Andrija Kačić-Karlin

Ovo je prava priča za nostalgičare, za starije, ali i mlađe Hajdukove navijače, priča iz najsjajnijeg razdoblja splitskog kluba, sredine sedamdesetih godina kada je splitski klub bio jedan od najboljih u Europi. Dominantan u prvenstvu bivše države, Hajduku je uvijek nedostajao koračić da se domogne i krova Europe. Međutim, u tadašnjim domaćim okvirima Hajduk je bio nenadmašiv, no da ne bi bio takav, brinuli su suci koji su Hajduku otimali prvenstva nakon izvrsnih sezona.

Ovo je priča o Hajdukovoj pobjedi nad najvećim konkurentnom u završnici jugoslavenskog prvenstva 1976. godine, nad beogradskim Partizanom, na njegovom stadionu JNA. No, ta pobjeda naposljetku nije kapitalizirana naslovom prvaka, jer je u posljednjem kolu, uz neviđenu sudačku pomoć, Partizan postao prvakom, ostavljajući igrače i navijače Hajduka u dubokoj nevjerici i frustraciji zbog načinjene im nepravde.

Imena igrača znala su se napamet


Naime, jedna od najvećih Hajdukovih pobjeda zabilježena u sjećanjima navijača svakako je ona iz 1976. godine, kada je u Beogradu svladan direktan suparnik u borbi za naslov prvaka, Partizan sa, zamislite – 6-1! Partizan i Hajduk su vodili te sezone nesmiljenu borbu za naslov prvaka, a Hajduk je u dvije prethodne sezone uzeo i prvenstva i kupove. Bila je to sjajna igračka generacija koju je svaki navijač znao izustiti napamet – Mešković, Džoni, Rožić, Peruzović, Holcer, Buljan, Žungul, Mužinić, Oblak, Jerković, Šurjak, a priključivali su im se od 1976. godine vratar Katalinić, te Boljat, Luketin, Đorđević, Balevski, Jovanić.

Sedam kola prije kraja, Partizan je imao tri boda prednosti nad Hajdukom, kojeg je čekao na svom prepunom stadionu JNA, s više od 55 tisuća gledatelja. Partizan bi pobjedom praktički osigurao naslov, porazom bi krenuo ispočetka.

Hajduk je tu utakmicu odigrao maestralno. Trener Tomislav Ivić iznova je pokazao svoje vrhunske vrijednosti u pripremi igrača, momčad je bila raspoložena i Partizan je doslovce bačen u blato, na koljena.

Đorđević i Žungul sa po dva pogotka, te Buljan i Jerković sa po jednim, torpedirali su Partizanov brod. Tek kod 6-0 za Hajduk, gol za domaćine dao je Bjeković. Navijači Partizana ostali su upamćeni što su i kod 0-5 i kod 0-6 navijali za svoj klub kao da je utakmica tek počela. To se inače često događa kod navijača ponižene momčadi, pa se umjesto o očaju piše o divnim i fantastičnim navijačima, no istina je drukčija. S takvim ponašanjem, tvrde sociolozi i antropolozi, pozitivna slika želi se usmjeriti na samog sebe na tribinama, omalovažavajući tako igrače kojima se daje podrška.

Igrali smo besprijekorno, svaki naš napad bio je opasan, mogli smo pobijediti još i uvjerljivije. K tome, ne može se reći da je Partizan bio loš. Kod 0-0 rezultata imali su i beogradski nogometaši neke svoje prigode, no mi smo na vratima imali sjajnog Ivana Katalinića. Kad smo poveli, Partizan se morao otvoriti, ali mi smo na to bili pripremljeni. Imali smo dosta prostora i za protuudare i jednostavno smo samljeli beogradsku momčad”, prisjećao se sjajno lijevo krilo i Hajdukova legenda, Ivica Šurjak.

Strijelac jedinog pogotka za Partizan, Nenad Bjeković pričao je nakon te utakmice: “Nismo imali rješenje za Hajdukove napade, vidite da mi nismo igrali slabo, ali Hajduk je zaista bio odličan. Moramo se oporaviti od poraza i dalje se boriti za naslov. Ne smijemo se demoralizirati”. Kao da je Bjeković slutio da će suci stati na Partizanovu stranu u završnici prvenstva.

Ivićeva pronicljivot i priznanje Splićana

U Ljubljani, u dvoboju protiv Olimpije, Partizan je imao 0-0 do zadnje minute utakmice i onda sudac Maksimović u jeku Partizanovih napada, izvan isteka vremena jednostavno nije sudio kraj!Dosudio ga je tek kad je Bjeković nekih pet minuta kasnije postigao zgoditak!?

Tada nije bilo sudačke nadoknade, pa bi sudac svirao kraj utakmice točno po isteku 90. minute. Neki tvrde da je Partizan pobjedonosni gol u Ljubljani postigao čak sedam minuta nakon isteka regularnog vremena.

Tako je Partizan nezasluženo postao prvak, a obistinila se izjava Tomislava Ivića koji je i nakon beogradske uvjerljive pobjede nad Partizanom rekao: “Bit ćemo prvaci samo ako nam dozvole”. Beogradski mediji odmah su oštro napali Ivića zbog te izjave, tvrdeći da insinuira nekakve zakulisne igre. Nastavak sezone potvrdio je Ivićevu upućenost i pronicljivost.

Iako je Hajduku u zadnjem kolu oteto prvenstvo, navijači su igračima na povratku iz Beograda pripremili veličanstven doček u splitskoj zračnoj luci i na ulicama koje vode do grada. Željeli su tako odati počast i priznanje moralnim pobjednicima! Bila su to slavna, najslavnija vremena Hajdukove momčadi.

Komentari