Laserom očišćene freske u rimskim katakombama

Laserom očišćene freske u rimskim katakombama

Primjenom najsuvremenije laserske i skenerske tehnologije nedavno je dovršeno čišćenje 1600 godina starih freska u rimskim katakombama. Domiciline katakombe ispod Rima sadrže ukupno oko 150.000 grobova, koji čine pravi podzemni labirint ispod talijanske metropole. Bile su u upotrebi od 2. do 9. stoljeća.

Freske su se dosad nalazile ispod tisućljetnog sloja prljavštine, a sadrže mješavinu poganskih i kršćanskih motiva. Primjerice, poganski motivi četiri godišnja doba i pauna kao simbola zagrobnog života ispremiješani su s biblijskim scenama povratka golubice na Noinu arku, Abrahamove prekinute žrtve Izaka, scena iz priče o proroku Joni itd.

Valja napomenuti da su freske očišćene u samo 10 od 70 grobnih komora. Čišćenje je omogućila tek najsuvremenija tehnologija jer ih je primjena primitivnijih metoda mogla uništiti. Osobe sahranjene u očišćenim komorama uglavnom su bili pekari, koji su činili iznimno važan dio gradskog života u Rimu. Na freskama su otkriveni i grafiti iz 17. stoljeća, djelo čovjeka koji je prvi pronašao katakombe nakon što više nisu bile u uporabi.

Piše: Boris Blažina

Facebook Comments

Vezani članci