01.05.

Ujedinjenjem Engleske i Škotske stvoreno Kraljevstvo Velike Britanije – 1707.

Ujedinjenjem Engleske i Škotske stvoreno Kraljevstvo Velike Britanije – 1707.

Engleska i Škotska imale su zajedničkog vladara još od 1603. godine.

Prvog svibnja 1707. godine nastalo je Kraljevstvo Velike Britanije (engl. Kingdom of Great Britain) stupanjem na snagu Zakona o uniji u Engleskoj i Škotskoj. Tim su zakonima dotadašnje odvojene države, Kraljevina Engleska i Kraljevina Škotska, ujedinjene u jedinstveno Kraljevstvo Velike Britanije.

Napomenimo, Engleska i Škotska imale su zajedničkog vladara još od 1603. godine (takvo se stanje naziva personalnom unijom), no sve do 1707. godine bile su odvojene države, svaka sa svojim parlamentom. Stupanjem na snagu Zakona o uniji zasebni škotski i engleski parlamenti prestali su postojati, a stvoren je zajednički Parlament Velike Britanije. Taj je novi parlament zasjedao u Westminsteru, na istom mjestu kao i dotadašnji Engleski parlament. Stvaranjem Kraljevstva Velike Britanije 45 dotadašnjih članova Škotskog parlamenta dodano je brojci od 513 članova Donjeg doma dotadašnjeg Engleskog parlamenta, a šesnaest škotskih lordova dodano je brojci od 190 članova engleskog Gornjeg doma tj. Doma lordova.

Kasnije je i Kraljevina Irska dodana jedinstvenoj državi, čime je 1801. godine formirano Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Irske (engl. United Kingdom of Great Britain and Ireland).

Facebook Comments

Vezani članci