Select your Top Menu from wp menus

12.09.

Svrgnut etiopski car Haile Selasije (1974.)

Svrgnut etiopski car Haile Selasije (1974.)

Etiopski car Haile Selasije bio je rodom iz Salomonske dinastije koja je Etiopijom vladala od 13. stoljeća, a koja po predaji potječe od kralja Salomona i kraljice od Sabe. Ime Haile Selasije znači Snaga Trojstva, a riječ je o vladarskom imenu cara. Ime pod kojim je rođen bilo je Tafari Makonnen Woldemikael, a kad je dobio plemićku titulu Ras postao je poznat kao Ras Tafari Makonnen. Bio je jedna od najvažnijih osoba u povijesti svoje države, kojom je vladao gotovo 44 godine.

Država je pod carevom vlašću prošla kroz više kriza i ratova, a car se morao nositi s brojim problemima od opće zaostalosti države preko talijanskih kolonijalnih ambicija prema etiopskom teritoriju do otpora moćnih veleposjedničkih krugova. Često su ga konzervativne struje napadale zbog otklona od tradicije i pokušaja preraspodjele poljoprivrednog zemljišta, a liberalne zbog presporog provođenja modernizacije i autokratskog načina vladanja. Car je bio vrlo aktivan i na vanjskopolitičkom planu, promičući jedinstvo afričkih zemalja (bio je prvi predsjednik Organizacija afričkog jedinstva) i Pokret nesvrstanih. 

1960-ih su bujali sve jači nemiri protiv carske vlasti, a razočarani studenti i niži slojevi počeli su se priklanjati komunizmu. Velika glad u pokrajini Wollo 1972. i naftna kriza iduće godine bile su kapi koje su prelile čašu. Car je svrgnut 12. rujna 1974. u vojnom puču koji je uživao veliku podršku među širim slojevima. Na vlast su došli komunisti koje je predvodio Mengitsu Haile Mariam. Car je smješten u pritvor te je iduće godine umro nakon operacije prostate. Neki smatraju da je ubijen ili da mu namjerno nije pružena adekvatna pomoć.

Piše: Boris Blažina

Facebook Comments

Vezani članci