04.07.

Sprovod nadvojvode Franje Ferdinanda (1914.)

Sprovod nadvojvode Franje Ferdinanda (1914.)

Četvrtog srpnja 1914. održan je sprovod poznatog nadvojvode Franje Ferdinanda, čije je ubojstvo u Sarajevu dalo povod za Prvi svjetski rat. Nadvojvoda Franjo Ferdinand bio je do smrti prijestolonasljednik Austro-Ugarske (njem. Thronfolger von Österreich-Ungarn) tj. trebao je naslijediti vladajućeg cara i kralja Franju Josipa I., svog strica.

Uz Franju Ferdinanda u Sarajevu je ubijena i njegova supruga Sofija, koja je imala titulu vojvotkinje od Hohenberga. Njih su dvoje zajedno pokopani, no to nije bio klasičan habsburški dinastički sprovod. Naime, problem je bio u tome što su Franjo Ferdinand i Sofija bili u morganatskom braku. Takav se brak sklapa kad supružnici nisu istog ranga.

Sofija po rođenju nije bila kraljevske krvi, nego je bila kći običnog grofa Choteka. Unatoč bogatstvu i ugledu češke grofovske obitelji Chotek, oni nikako nisu bili ravni vladarskoj dinastiji Habsburg-Lothringen. Kad je shvatio da Ferdinand ne želi odustati od namjere da se oženi sa Sofijom, odlučio je priznati brak samo pod uvjetom da djeca iz braka Franje Ferdinanda i Sofije ne mogu naslijediti austro-ugarsko prijestolje. Stoga su nosila samo titulu vojvode od Hohenberga (kao i njihova majka).

Budući da Sofija, nekraljevske krvi, nije mogla biti pokopana u carskoj kripti u Beču, ona i njen suprug Franjo Ferdinand pokopani su zajedno u dvorcu Artstetten u Austriji. Sprovod je bio vrlo skroman s obzirom na to o kome je riječ. Iako su planirale doći delegacije raznih stranih dinastija, nijedna nije pozvana. Čak i car Franjo Josip, koji se nikad nije pomirio s time što je dozvolio brak, odbio je doći na sprovod. Tako su na sprovodu prisustvovali gotovo isključivo članovi užih obitelji pokojnika.

Piše: Boris Blažina

Facebook Comments

Vezani članci