08.03.

Ronald Reagan nazvao SSSR Zlim imperijem – 1983.

Ronald Reagan nazvao SSSR <em>Zlim imperijem</em> – 1983.

Samo oko dva tjedna nakon govora o Zlom imperiju objavio je inicijativu poznatu pod nazivom Star Wars (hrv. Ratovi zvijezda), za postavljanje američkog protunuklearnog obrambenog sustava u svemir.

Dana 8. ožujka 1983. godine američki predsjednik Ronald Reagan nazvao je SSSR Zlim imperijem prilikom jednog svog govora održanog na Floridi. Predsjednik Reagan bio je u to vrijeme u trećoj godini svog prvog mandata, a ujedno je bio već u 73. godini života (Reagan je bio najstarija osoba ikad izabrana za američkog predsjednika). Općenito je u to vrijeme Reagan zauzimao agresivan stav prema Sovjetskom Savezu i komunizmu općenito. Diljem su svijeta tijekom njegovog mandata bila angažirana sredstva za rušenje postojećih komunističkih režima. Primjerice, iste 1983. godine, i to samo oko mjesec dana prije spomenutog govora sastao se Ronald Reagan u Bijeloj kući s afganistanskim i pakistanskim mudžahedinima. Njih su američke tajne službe trenirale i naoružavale za borbu protiv sovjetskih trupa koje su u to vrijeme držale Afganistan pod svojom okupacijom. Nažalost, kasnije se dio tog američkog oružja okrenuo i prema zapadnjačkim snagama u Afganistanu.

Samo oko dva tjedna nakon Reaganovog govora o Zlom imperiju objavio je isti predsjednik inicijativu za postavljanje američkog protunuklearnog obrambenog sustava u svemir. Ta inicijativa dobila je u medijima nadimak Star Wars (hrv. Ratovi zvijezda), prema tadašnjem vrlo popularnom filmskom serijalu Georgea Lucasa (treći film iz tog serijala, nazvan Povratak Jedija, premijerno je prikazan u svibnju iste godina). Inače, službeni naziv te Reaganove inicijative glasio je Strategijska obrambena inicijativa (engl. Strategic Defense Initiative – SDI), no ipak je ostao znatno poznatiji pod nazivom Star Wars.

Facebook Comments

Vezani članci