Select your Top Menu from wp menus

10.08.

Prvo vjenčanje iz svemira (2003.)

Prvo vjenčanje iz svemira (2003.)

Vjenčanje je obavljeno tako da je austronaut bio na Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS – International Space Station), dok je mladenka bila u Teksasu.

Dana 10. kolovoza 2003. godine prvi put se jedan astronaut oženio u svemiru. Bio je do Jurij Malenčenko, ruski astronaut ukrajinskog porijekla. On se vjenčao s Ekaterinom Dmitrijevom. Vjenčanje je obavljeno tako da je on bio na Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS – International Space Station), dok je mladenka bila u Teksasu. Naime, teksaški ženidbeni zakoni dopuštaju vjenčanje pri kojem je jedna od strana odsutna, pod uvjetom da se priloži uvjerenje u kojem se objašnjava razlog za izostanak.

U trenutku vjenčanja, dok je mladenka bila u Teksasu, Jurij je bio na visini od oko 400 kilometara iznad Novog Zelanda. Za informaciju, Međunarodna svemirska postaja kreće se u orbiti oko Zemlje brzinom od oko 27.743 km/h i obilazi planet svake 92 minute i 37 sekundi. Jurij i Ekaterina danas već imaju i dijete. Jurij ima titulu Heroja Ruske Federacije, što je najviše priznanje koje ta zemlja dodjeljuje.

Facebook Comments

Vezani članci