Select your Top Menu from wp menus

20.03.

Prvi američki nosač aviona koristio je golubove pismonoše – 1922.

Prvi američki nosač aviona koristio je golubove pismonoše – 1922.

USS Langley zapravo je nastao preuređivanjem nekadašnjeg broda za prijevoz ugljena zvanog USS Jupiter. 

Prvi nosač zrakoplova američke ratne mornarice u njenoj povijesti službeno je ušao u njen sastav 20. ožujka 1922. godine. Ime mu je bilo USS Langley, a oznaka CV-1. U američkoj mornarici kratica CV označava flotni nosač aviona, a oznaka CVN koristi se ako je nosač na nuklearni pogon. Primjerice, današnji nuklearni nosači aviona klase Nimitz imaju oznake CVN-68 (USS Nimitz), CVN-71 (USS Theodore Roosevelt), CVN-76 (USS Ronald Reagan) itd.

Taj prvi nosač aviona, USS Langley, zapravo je nastao preuređivanjem nekadašnjeg broda za prijevoz ugljena zvanog USS Jupiter. Dužina Langleya bila je 165 metara, širina oko 20 metara, a istisnina oko 14.100 tona pri punom opterećenju. Za usporedbu, današnji nosači klase Nimitz imaju istisninu do 106.300 tona.

Langley je mogao nositi do 36 aviona. Bili su to dvokrilci, uglavnom tipa Vought VE-7 i Aeromarine 39. Langley je imao i dizalo za avione, te katapult za njihovo lakše polijetanje. Neobična značajka Langleya bilo je to što je imao kućicu za golubove pismonoše na krmi. Bila je to interesantna kombinacija starih i novih tehnologija.

Facebook Comments

Vezani članci