17.03.

Posljednja Cezarova bitka – 45. pr. Kr.

Posljednja Cezarova bitka – 45. pr. Kr.

Uprkos brojčane inferiornosti i žestokog otpora neprijatelja, Cezar je na kraju odnio pobjedu.

Dana 17. ožujka 45. pr. Kr. dogodila se posljednja od Cezarovih bitaka tijekom njegove dugotrajne vojne karijere. Naime, tog je dana Cezar porazio svoje neprijatelje u rimskoj provinciji Hispaniji kod Munde. Radilo se o lokaciji u današnjoj južnoj Španjolskoj, na području Andaluzije.

Cezar je uoči bitke raspolagao s otprilike osam legija, no protivnici su imali više – oko 13 legija. Cezarovi protivnici bili su zapravo posljednji ostaci opozicije njegovoj diktatorskoj vlasti. Naime, Cezar je u Rimu prethodne godine proglašen diktatorom na vrijeme od deset godina. U to je vrijeme uveo i poznati julijanski kalendar. Cezar je već otprije bio pontifex maximus (hrv. vrhovni svećenik), a držao je i tribunsku vlast, što je značilo da je njegova osoba bila nepovrediva (lat. sacrosancta).

Do Hispanije je Cezar iz Rima doputovao za manje od mjesec dana, da riješi problem otpora pobunjenika koje su predvodili Tit Labijen te braća Gnej i Seksto Pompej.

Bitka kod Munde bila je jedna od Cezarovih najtežih bitaka. U okršaju je sudjelovalo više od 20 legija, a navodno je poginulo preko 30.000 ljudi. Uprkos brojčane inferiornosti i žestokog otpora neprijatelja, Cezar je na kraju odnio pobjedu uništivši pompejansku vojsku. U bitci je Labijen poginuo, a Gnej Pompej nešto kasnije je uhvaćen i pogubljen. Iako je Sekst Pompej uspio pobjeći, više nije postojalo nikakve opozicijske vojske, pa je bitka označila kraj građanskog rata. Nakon pobjede Cezar je u Rimu priredio trijumf, a sljedeće godine imenovan je i vječnim diktatorom.

piše: Dražen Krajcar

Facebook Comments

Vezani članci