16.01.

Porinuta prva podmornica od neovisnosti Hrvatske – 1996.

Porinuta prva podmornica od neovisnosti Hrvatske – 1996.

Podmornica Velebit počela se graditi još u doba SFRJ da bi njena gradnja bila dovršena u neovisnoj RH.

Prva i dosad jedina podmornica koja je ikada bila u sastavu Hrvatske ratne mornarice svečano je porinuta 16. siječnja 1966. godine. Podmornica je nazvana Velebit i ima oznaku P-01, a sagrađena je u Brodogradilištu specijalnih objekata u Splitu. Svrstava se u skupinu tzv. diverzantskih podmornica, konstruirana za obavljanje diverzantskih zadaća, polaganja mina, obavljanje ophodnje i izviđanja, te druge specijalne zadaće. U zavisnosti od zadatka, posada broji četiri do šest članova.

Njena gradnja započeta je još u doba SFRJ, kao dio klase diverzantskih podmornica Una. Budući da je ostala nedovršena do Domovinskog rata, u samostalnoj Republici Hrvatskoj dovršena je njena gradnja, s time da je izvorni dizajn preinačen i unaprijeđen. Prvu posadu prve podmornice samostalne Hrvatske činili su: zapovjednik Stjepan Korda (poručnik bojnog broda), njegov zamjenik Hidajet Čobo (poručnik fregate), potom upravitelj stroja Drago Kruhak (poručnik), električar Živko Đivanović (stožerni narednik), elektroničar Tomislav Šalinović (narednik), te strojar Ivan Bandalo (narednik). Tijekom svoje službe Velebit je provodio minske i diverzantske misije, a sudjelovao je i na dvjema vojnim vježbama.

Podmornica Velebit istiskuje 98,5 tona u uronjenom stanju, a 88 tona kad plovi na površini mora. Duljine je 21,09 metara, a promjer trupa iznosi joj oko 2,7 metara. Pogone je dva elektromotora tvrtke Končar, svaki snage od 20 kW, a posjeduje i jedan dizelski generator od 105 kW, pomoću kojeg se mogu puniti njene baterije. Podmornica Velebit može zaroniti na maksimalnu dubinu od 120 metara. Ovisno o zadatku, može nositi četiri diverzantske ronilice R-1 ili 12 diverzantskih priljepak-mina ili od 4 do 6 na dnu ležećih mina. Redovito održavanje podmornice polako je izostajalo, pa je nakon gubitka funkcionalnosti 2002. izvučena na suho.

piše: Dražen Krajcar

Facebook Comments

Vezani članci