Select your Top Menu from wp menus

24.09.

Porinut prvi nuklearni nosač zrakoplova (1960.)

Porinut prvi nuklearni nosač zrakoplova (1960.)

Dana 24. rujna 1960. porinut je prvi nuklearni nosač zrakoplova u povijesti. Bio je to moćni USS Enterprise, ponos američke flote, takve veličine da još i danas nosi titulu najdužeg ratnog broda sa svojih 342 metra. USS Enterprise doista je bio divovski ratni brod, mase gotovo 94.000 tona i sa sposobnošću nošenja do 90 zrakoplova.

Stvar po kojoj je novoporinuti USS Enterprise bio revolucionaran bio je njegov nuklearni pogon. Na tom se brodu nalazilo čak 8 nuklearnih reaktora, koji su davali pogonsku energiju za turbine. Ukupna pogonska snaga turbinskog sustava iznosila je oko 280.000 konjskih snaga, što je činilo Enterprise najsnažnijim američkim ratnim brodom, snažnijim čak i od kasnijih modernijih nosača klase Nimitz s 260.000 konjskih snaga. Osim toga, nosači klase Nimitz imaju samo dva nuklearna reaktora, u usporedbi s Enterpriseovih osam.

Takva ogromna pogonska snaga omogućavala je Enterpriseu da unatoč težini od gotovo 100.000 tona dosegne brzinu od čak 33,6 čvorova (62,2 km/h). Po tome je bio brži od kasnijih Nimitz-nosača. Postoje urbane legende da je Enterpriseovih 8 reaktora moglo natjerati brod do čak 40 čvorova (74 km/h), no to je ipak vjerojatno samo mit. Dodatna prednost nuklearnih reaktora bila je u tome što Enterprise nije zahtijevao često punjenje gorivom, nego je mogao sa svojim zalihama urana ploviti bez punjenja čak 20-25 godina.

Na Enterpriseu se nalazila standardna posada od oko 4600 ljudi. Matična mu je luka bila mornarička baza Norfolk u Virginiji (oko 200 km od Washingtona), što je značajno jer je ta luka ujedno i sjedište glavnog zapovjedništva čitavih američkih flotnih snaga te najveća svjetska ratna luka. Enterprise je povučen iz službe 2012., nakon više od 50 godina službe.

Facebook Comments

Vezani članci