Select your Top Menu from wp menus

13.08.

Početak prve izvedbe Wagnerovog Prstena Nibelunga (1876.)

Početak prve izvedbe Wagnerovog Prstena Nibelunga (1876.)

Dijelove radnje za Prsten Nibelunga crpio je Wagner iz nordijske mitologije i germanske legende o Nibelunzima. 

Dana 13. kolovoza 1876. godine započela je prva izvedba Prstena Nibelunga, monumentalnog četverodijelnog ciklusa (tetralogije) njemačkog glazbenog i dramskog umjetnika Richarda Wagnera. Zanimljivo je da je Wagner, za razliku od većine ostalih opernih skladatelja, za Prsten Nibelunga pisao i vlastiti libreto, zbog čega se dijelove tog ciklusa ponekad opisuje i kao glazbene drame.

Prsten Nibelunga sastoji se od četiri dijela: Rajnino zlato (njem. Das Rheingold), Walküra (njem. Die Walküre), Siegfried i Sumrak bogova (njem. Götterdämmerung). Prva izvedba ciklusa kao cjeline započela je spomenutog datuma u njemačkom gradu Bayreuthu, u specijalnoj Festivalskoj zgradi. Izvedba je ukupno trajala četiri dana s time da je svakog dana izvođen po jedan dio tetralogije. Po svojoj duljini trajanja Prsten Nibelunga je golemo djelo, s ukupnim trajanjem glazbe od oko 15 sati. Primjerice, izvedba posljednjeg i najdužeg dijela, Sumraka bogova, traje čak oko pet sati, ne računajući predahe. Prvi dio tetralogije, Rajnino zlato, naziva se i predvečerjem (njem. Vorabend) cjelokupnog ciklusa.

Dijelove radnje za Prsten Nibelunga crpio je Wagner iz nordijske mitologije i germanske legende o Nibelunzima. Tradicija festivalske izvedbe te Wagnerove tetralogije u Bayreuthu održala se sve do danas, a također se raspoređuje na četiri dana.

Facebook Comments

Vezani članci