Select your Top Menu from wp menus

10.07.

Osnovana najveća europska zrakoplovna korporacija (2000.)

Osnovana najveća europska zrakoplovna korporacija (2000.)

Dana 10. srpnja 2000. osnovana je današnja najveća europska korporacija za zrakoplovnu i svemirsku tehnologiju. Isprva je imala ime EADS (engl. European Aeronautic Defence and Space Company), no 2014. preimenovana je i reorganizirana u korporaciju pod imenom Airbus Group. Danas je Airbus Group najveća europska i druga na svijetu korporacija za zrakoplovnu i svemirsku tehnologiju. Veći je od nje samo Boeing, a Airbus Group u tom segmentu nadmašuje čak i američke gigante poput Lockheed Martina, General Dynamicsa i Northrop Grumanna (redom proizvođači američkih lovačkih zrakoplova i/ili bombardera). 

Airbus Group (izvorno EADS) nastao je udruživanjem njemačke korporacije DaimlerChrysler Aerospace AG (DASA), francuske Aérospatiale-Matra i španjolske Construcciones Aeronáuticas SA (CASA). Danas najveće prihode kompaniji donosi proizvodnja civilnih zrakoplova Airbus, među kojima je i trenutno najveći putnički zrakoplov na svijetu – Airbus A380 (može prevoziti preko 850 putnika). Na području proizvodnje velikih putničkih zrakoplova vlada izrazito jaka konkurencija između Airbusa i Boeinga.

Od vojnih letjelica Airbus Group sudjeluje u proizvodnji Eurofightera Typhoon, Eurocoptera Tiger te još niza drugih helikoptera i transportnih zrakoplova. Drugi je po veličini proizvođač oružja u Europi (iza BAE Systems). Uspjela se izboriti i za ugovore s američkom vladom, vrijedne desetke milijardi dolara.

Piše: Boris Blažina

Facebook Comments

Vezani članci