Select your Top Menu from wp menus

14.02.

Najstarija sačuvana fotografija američkog predsjednika – 1849.

Najstarija sačuvana fotografija američkog predsjednika – 1849.

Snimio ju je fotograf Mathew Brady.

Najstarija sačuvana fotografija američkog predsjednika, za vrijeme trajanja mandata snimljena je 14. veljače 1849. godine. Riječ je o dagerotipiji koja prikazuje predsjednika Jamesa Knoxa Polka u sjedećem položaju, a koju je snimio američki fotograf Mathew Brady. Predsjednik Polk u trenutku snimanja te fotografije bio je u posljednjoj godini svog mandata i u 54. godini.

Polka je već u ožujku iste godine naslijedio predsjednik Zachary Taylor, a bivši je predsjednik ubrzo i preminuo. Naime, Polk se razbolio od kolere i umro već u lipnju iste godine, čime je u mirovini nakon napuštanja predsjedničkog položaja proveo samo 103 dana (što je najkraće razdoblje za ikojeg dosadašnjeg američkog predsjednika).

Fotograf Mathew Brady imao je u trenutku snimanja spomenute fotografije 26 godina, a dagerotipiju je naučio u New Yorku, kamo je tu tehniku iz Europe prenio znameniti Samuel Morse (koji je i osobno u Francuskoj upoznao Louisa Daguerrea, izumitelja tog postupka). Već prije fotografiranja predsjednika Polka snimio je Brady i portret znamenitog američkog spisatelja Edgara Alana Poea. Kasnije je Brady postao slavan osobito po svojim fotografijama iz Američkog građanskog rata, koji je trajao od 1861. do 1865. godine.

Facebook Comments

Vezani članci