Select your Top Menu from wp menus

20.07.

Meksički revolucionar Pancho Villa ubijen iz zasjede (1923.)

Meksički revolucionar Pancho Villa ubijen iz zasjede (1923.)

Dana 20. srpnja 1923. ubijen je meksički revolucionar Pancho Villa. Pravo ime bilo mu je José Doroteo Arango Arámbula, a ubijen je u dobi od 45 godina u gradu Parralu u meksičkoj saveznoj državi Chihuahua. Taj se grad nalazi u sjevernoj polovini Meksika, gotovo 300 kilometara od granice sa SAD-om koja leži na rijeci Rio Grande.

Pancho Villa jedna je od najistaknutijih ličnosti Meksičkog građanskog rata, razdoblja brojnih pučeva, pobuna i građanskih sukoba u Meksiku od 1910. do 1920. godine. Rođen kao sin siromašnog najamnika, Villa je u ranoj dobio ostao bez roditelja i nikad nije stekao formalno obrazovanje. Ipak, naučio je čitati i pisati te se iz sitnog lopova uzdigao u čuvenog vođu gerilaca. Priključio se revolucionarima protiv diktatorskih režima Porfirija Díaza i Victoriana Huerte. Godine 1914. uspio je čak postati guverner savezne države Chihuahuae, ali se s njima uskoro posvadio. Pobjegao je na sjever Meksika s drugim poznatim revolucionarom Emilianom Zapatom te živio kao bandit.

Kako bi dokazao da vlasti u Meksiku ne kontroliraju sjeverni dio zemlje, Villa je napao i ubio tridesetak američkih građana. Amerikanci su poslali vojsku u potragu za Villom, ali niti oni niti meksička vlada nisu ga uspjeli pronaći. Vlasti su 1920. napokon sklopili dogovor s Villom, davši mu ranč kod spomenutog grada Parrala, a zauzvrat se morao odreći bavljenja politikom.

Pancho Villa živio je pred ubojstvo na svom ranču pokraj grada Parrala, u koji bi znao dolaziti obavljati bankovne i druge poslove. Obično je uz sebe imao skupinu tjelesnih čuvara (tzv. Dorados), no na dan ubojstva bio je u pratnji samo malog broja suradnika. Kad se vozio gradskim ulicama u crnom automobilu marke Dodge, upao je u zasjedu naoružanih atentatora. Sedam ljudi s puškama ispucalo je u njegov automobil više od 40 hitaca. Villu je pogodilo čak devet dumdum metaka pa je umro na licu mjesta. Postoji više teorija o tome tko je organizirao ubojstvo Pancha Ville. Neki smatraju da se u priču bili upleteni tadašnji i budući meksički predsjednici – Álvaro Obregón i Plutarco Elías Calles.

Piše: Boris Blažina

Facebook Comments

Vezani članci