20.05.

Izdan prvi moderni atlas – 1570.

Izdan prvi moderni atlas – 1570.

Atlas je sadržavao i karte američkog kontinenta, koji je u to vrijeme još bio u fazi istraživanja i kolonizacije.

Prvi moderni atlas u povijesti, Theatrum Orbis Terrarum (hrv. Prikaz svijeta), izdan je 20. svibnja 1570. godine. Autor atlasa bio je Abraham Ortelius, znameniti flamanski kartograf i izdavač. Tiskan je u Antwerpenu, koji je u to vrijeme pripadao Španjolskoj, u okviru  Habsburške Nizozemske.

Još 1564. godine Ortelius izradio je i izdao danas slabo poznatu Kartu svijeta u osam listova (jedina sačuvana kopija čuva se u Baselu). Zatim je godinama putovao Europom skupljajući geografske karte i surađujući s najpoznatijim kartografima toga vremena (Mercator, Sambucus, Hirschvogel…). Prikupljenu geografsku građu objedinio je u jedinstven format i izdao čuveni atlas.

Atlas Theatrum Orbis Terrarum  sastojao se od 70 bakroreznih zemljovida, bogato ukrašenih i iluminiranih, na poleđini kojih su bili komentari i preporuke. Sadržavao je i karte američkog kontinenta, koji je u to vrijeme još bio u fazi istraživanja i kolonizacije. Tiskano je još 25 izdanja tog djela, a svako sljedeće nadopunjavano je novim zemljovidima i popisima kartografa.

Od ostalih Orteliusovih djela ističe se Geografsko nazivlje (lat. Synonymia geographica), s detaljnim opisom više od deset tisuća toponima iz cijeloga tada poznatoga svijeta (na Hrvatsku otpada dvjestotinjak toponima). Za postignuća u razvoju kartografije španjolski kralj Filip II. Orteliusa je proglasio kraljevskim kartografom.

piše: Dražen Krajcar

Facebook Comments

Vezani članci