Select your Top Menu from wp menus

22.09.

Henry Kissinger postao američki državni tajnik (1973.)

Henry Kissinger postao američki državni tajnik (1973.)

Dana 22. rujna 1973. američki političar Henry Kissinger postao američki državni tajnik, zadržavši dotadašnju poziciju predsjednikovog savjetnika za nacionalnu sigurnost. Ni prije ni poslije njega nitko nije istodobno vršio obje te funkcije. Kissinger je rođen u gradu Fürth u Bavarskoj, zbog čega nikad ne bi mogao postati predsjednikom SAD-a. Naime, jedan od uvjeta da bi netko postao američki predsjednik je da bude rođen na teritoriju SAD-a.

Kissingerovi roditelji su 1938. pobjegli iz nacističke Njemačke zbog progona Židova i naselili se u New Yorku. Kissinger je završio studij političkih znanosti na Harvardu, doktoriravši na povijesnoj temi. Nakon studija nastavio je predavati na Harvardu kao sveučilišni profesor. Predsjednik Nixon imenovao ga je savjetnikom za nacionalnu sigurnost, a zatim i državnim tajnikom. Imao je veliku ulogu u oblikovanju američke vanjske politike u vrijeme predsjednika Nixona i Forda (1969. – 1976.).

Poznat je po vođenju fleksibilnije politike prema SSSR-u i ulozi u znatnom poboljšanju odnosa s Kinom. Iako je u početku imao tvrdokoran stav oko Vijetnamskog rata te podupirao bombardiranje Kambodže, Kissinger je kasnije zauzeo više pomirljiv stav te 1973. dobio Nobelovu nagradu za mir zbog uloge u okončavanju Vijetnamskog rata. Odigrao je i važnu ulogu kao diplomatski posrednik između Izraela i arapskih zemalja.

Facebook Comments

Vezani članci