Select your Top Menu from wp menus

10.08.

Do Venere stigla prva sonda lansirana pomoću space shuttlea (1990.)

Do Venere stigla prva sonda lansirana pomoću space shuttlea (1990.)

Glavni zadatak sonde Magellan bilo je mapiranje Venerine površine korištenjem radara, kao i mjerenje Venerinog magnetskog polja. 

Dana 10. kolovoza 1990. godine svemirska sonda Magellan ušla je u orbitu oko planeta Venere. To je bila prva međuplanetarna sonda u povijesti koja je lansirana pomoću space shuttlea, a ne s površine Zemlje. Sonda je imala masu od oko jedne tone, otprilike poput prosječnog automobila, a nosila je u sebi gotovo dvije i pol tone pogonskog goriva.

Sonda Magellan prvo je dopremljena u svemir 4. svibnja 1989. godine pomoću space shuttlea Atlantis. Odmah tijekom sljedećeg dana, dok je shuttle bio u orbiti, sonda Magellan, prethodno izvađena iz shuttleovog spremišta, lansirana je pomoću zasebnog raketnog pogona na putanju prema Veneri.

Usporavanje sonde izvedeno je njenim ulaskom u gornje slojeve Venerine atmosfere. Naime, došlo je do trenja koje je usporilo sondu i usmjerilo je na kruženje oko planeta.

Glavni zadatak sonde Magellan bilo je mapiranje Venerine površine korištenjem radara, kao i mjerenje Venerinog magnetskog polja. Radar je za mapiranje Venere nužan, između ostaloga, i zbog njene izrazito guste atmosfere, koja ne dopušta vizualno promatranje površinskih oblika. Radarom je snimljen cijeli niz Venerinih vulkana, a primijećeno je i to da Venera ima vrlo malo kratera.

Facebook Comments

Vezani članci