22.03.

Čovjek koji je najdulje boravio u svemiru – 1995.

Čovjek koji je najdulje boravio u svemiru – 1995.

Njegov pothvat omogućio je znanstvenicima da procijene kako na ljudsko tijelo i psihu djeluje dugotrajni boravak u svemiru.

Dana 22. ožujka 1995. godine ruski astronaut Valerij Poljakov završio je svoju svemirsku misiju nakon rekordno dugog vremena provedenog u svemiru: 437 dana i 18 sati. To vrijeme proveo je na svemirskoj postaji Mir, obišavši Zemlju preko 7,000 puta. Poljakov je tada imao čak 52 godine. Po zanimanju je bio liječnik, specijaliziran za astronautičku medicinu.

Tijekom boravka u svemiru Poljakov je vršio razne znanstvene eksperimente. Njegov pothvat omogućio je znanstvenicima da procijene kako na ljudsko tijelo i psihu djeluje dugotrajni boravak u svemiru, kakav je primjerice potreban za putovanje na Mars. Pregledavši Poljakova nakon povratka, zaključili su da nije imao nikakvih značajnih psihičkih ni tjelesnih problema. Raspoloženje mu je donekle opalo tijekom prvih tjedana u svemiru, ali se kasnije stabiliziralo.

Valerij Poljakov je pri izlasku iz kapsule nakon povratka na Zemlju odbio da ga iznesu, i umjesto toga sam je napravio prve korake, dokazavši tako da i nakon 437 dana u svemiru čovjek može hodati.

Facebook Comments

Vezani članci