Tradicionalno piće Zagreba i sjeverozapadne Hrvatske

Nije gemištec, nije škropec, a nije ni pola-pola. Tradicionalno piće Zagreba i okolice zove se gvirc ili gverc. Naziv dolazi njemačke riječi Gewürz, što znači začin. Gvirc je piće u kojem je glavni sastojak med, pa se naziva i medovinom.

Medovina je jedno od najstarijih alkoholnih pića na svijetu. Pronađeni su ostatci medovine stari oko 9000 godina. Medovina je postojala prije vina i prije piva. Pili su je antički bogovi Olimpa, neustrašivi vikinzi, keltski druidi, a bila je i omiljeno piće naših slavenskih predaka koji su, posebno štujući šumska božanstva, skupljali med i vosak u lipovim šumama. Vjeruje se da medovina popravlja krvnu sliku, okrepljuje organizam, poboljšava apetit i usporava starenje organizma.

U Zagrebu i okolici medovina se nazivala gvirc. Proizvodili su je medičari, a tradicionalno se prodavao na proštenjima i sajmovima. Gvirc se i danas može kušati na manifestacijama gdje su prisutni tradicionalni obrti, iako se sve češće pije i kao desertno piće. Sadrži oko 15 % alkohola i pije se rashlađen ledom. Postoji i bezalkoholna verzija. U Mariji Bistrici čak je pokrenut Festival medenjaka i gvirca koji se održava u doba adventa.

Gvirc ili vino od meda moguće je pripraviti i kod kuće. Najvažniji sastojci su kvalitetna voda i kestenov med. U smjesu se dodaje i malo hmelja koji služi kao konzervans i daje poseban okus. Nakon nekoliko mjeseci vrenja u bačvama, smjesu je potrebno filtrirati i obojiti prženim šećerom kako bi dobio svoju karakterističnu žutu boju. U gvirc su se dodavali razni začini za posebnu aromu. Naravno da je svaki medičar imao svoju tajnu kombinaciju.

Piše: Marsela Alić


Komentari