Odakle potječe ime Jajce?

Jajce je povijesno iznimno važan grad na ušću Plive u Vrbas, iznad kojeg se uzdiže ponosna gorska tvrđava koja nadgleda obližnje slapove Plive. Najstariji spomen imena Jajce datira iz 1396., a nalazimo ga u tituli Hrvoja Vukčića Hrvatinića, koji se naziva conte de Jajce (hrv. grof od Jajca). U početku je bio trgovački i obrtnički grad, a nadiranjem Osmanlija postao je središte Bosanskog kraljevstva. Odakle potječe njegovo neobično ime?

Ima mnogo različitih predaja o tome. Neke polaze od geografskog smještaja. Prema njima, Jajce je bilo smješteno na jajolikoj stijeni, prema kojem je dobila ime. Druge se oslanjaju na lokalne legende poput one o „vojvodi kaštela Grmuše (na lijevoj obali Une u Bihaćkom kotaru) Jajice”. Među ruševinama nađeni su buzdovan i koplje, a među lokanim narodom sačuvane su priče o vojvodi Jajici. Postoji i tradicija o tome kako su graditelji prilikom zidanja grada u malter stavljali jaja kako bi postao čvršći.

Ipak, najčešća je predaja prema kojoj je Hrvoje Vukčić Hrvatinić izgradnju grada povjerio nekom Luculli, koji ga je sagradio po uzoru na napuljski Castello del Uovo (hrv. Dvorac Jajce). Prema toj predaji, Hrvoje Vukčić bio je vazal napuljskog kralja te je stoga spomenuti Castello del Uovo odabran kao model za novi grad. Kao što možemo uočiti, sve su ove predaje vrlo jednostavne i time prikladne za usmenu predaju te je nemoguće provjeriti njihovu istinitost.

Piše: Boris Blažina


Komentari