Kako su Francuzi srušili talijanski rekord u čisto francuskoj stvari i ispekli najduži baget

Fotografija: Screenshot YouTube (France reclaims title for baking world-record baguette - South China Morning Post).

Francuzi su ponosni na svoju tradiciju, poput bageta, i zato ih je teško pokosila činjenica da su talijanski pekari držali rekord u stvari od nacionalnog ponosa. Pekari iz grada Coma koji se smjestio nedaleko Milana postavili su rekord u pečenju najdužeg bageta 2019. godine. U glavama francuskih pekara to je bilo neoprostivo i potpuno ludo. Pet godina “kuhao se” revanš.

Fotografija: Pixabay.

Zakon o kruhu

Svi znamo da je baget francuski kruh, no to je otprilike to što većina zna. Povijest ovog dugačkog i tankog kruha je maglovita. Zna se da je postao popularan u 18. stoljeću. Nakon toga je u više navrata doživljavao određene preinake koje su rezultirale bagetom kakvog danas poznajemo. Ovaj je kruh toliko važan Francuzima da se francuska vlada pozabavila njime 1993. godine. Zakonom o kruhu tada je točno propisano kakav taj kruh treba biti. Dakle baget se sastoji samo od četiri sastojka. To su isključivo i samo bijelo brašno, voda, kvasac i sol. No prilikom definiranja ovog kruha išlo se i u neke detalje poput njegove dužine i širine, pa tako baget treba biti dugačak 60 centimetara i širok 5 do 6 centimetara, a težak 250 grama.

Fotografija: Screenshot YouTube (French bakers beat Guinness record for world’s longest baguette • FRANCE 24 English).

Oboren rekord i šnite s Nutellom

Ono što je specifično za ovaj prozračni kruh je da mu je korica rupičasta i tanka, a kako bi se to postiglo on se peče u posebnim parnim pećima. Uglavnom vratimo se na početak priče o odlučnim francuskim pekarima. Kako bi potukli talijanski rekord udružilo se čak 18 pekara iz pariške općine Suresnes, a koji su nakon priprema 5. svibnja 2024. godine krenuli s revanšom. Priprema tijesta je počela u sitnim satima, točnije oko 3 sata ujutro, a s pečenjem se započelo dva sata kasnije. Nakon više sati kompliciranog pečenja u kojem je trebalo paziti da se svi dijelovi ravnomjerno ispeku, komisija je pregledala ispečeni kruh. Kada je potvrđeno da je ispečeni baget sa svojih 140,5 metara dužine premašio dužinu onog talijanskog dugačkog 132, 63 metra, postavljen je novi rekord. Baget koji je tako ušao u Guinnessovu knjigu rekorda je konačno narezan na šnite i namazan Nutellom te je podijeljen sretnim prolaznicima. Iako, kažu, da su Francuzi alergični na rezanje bageta i da ga kidaju u ovom slučaju štruca je narezana na šnite iz higijenskih razloga. Ostatak kruha je sasvim pohvalno  doniran potrebitima, odnosno beskućnicima. Hoće li biti novih izazova po pitanju pečenja još duljeg bageta ostaje nam da vidimo.

Piše: Sonja Kirchhoffer


Komentari