Grimoriji – drevne knjige magije

Grimoriji su knjige koje sadrže upute za izvođenje magijskih čarolija, izradu magijskih objekata i pomagala poput amuleta i magičnog kruga, bacanje uroka, obranu od bolesti ili zlih duhova, prizivanje anđela i demona itd. Riječ grimorij vjerojatno je izvedena iz starofrancuske riječigrammaire, što značipisana riječ. Ovakve su knjige poznate i pod drugim nazivima, npr. grimoar, obrednik, knjiga sjenki, knjiga bajalica itd.

U posljednje su vrijeme zahvaljujući filmovima i serijama grimoriji postali više zastupljeni u popularnoj svijesti, ali njihova povijest seže duboko u stari vijek. Najstariji grimoriji ispisani su na glinenim pločicama i pronađeni na području starog Egipta i Asirije. Nastale su na temelju jednostavne želje da se magijsko ili tajno znanje zapiše i time osigura njegov opstanak. Kako su u to vrijeme gotovo svi ljudi bili nepismeni, sam čin zapisivanja imao je određenu mističnu i tajanstvenu notu. Prelazak na papirus kao glavni materijal za zapisivanje doveo je i do asociranja tinte s posebnim moćima pa su se za pisanje počeli upotrebljavati i neobični materijali poput smirne ili krvi.

Grimoriji su doživjeli procvat u srednjem vijeku, što je bilo potaknuto vjerovanjem da je putem čarolija moguće usmjeriti djelovanje nebeskih tijela (astralna magija) i nadnaravnih bića na čovjeka. Neki od najpoznatijih grimorija iz tog doba suPicatrix,Sefer Raziel,Liber Juratus,Mojsijev mač,Knjiga svete magije Abra-Melina maga iHeptameron seu Elementa magica. Uz navedene čarolije, srednjovjekovni su grimoriji obično sadržavali podatke o ljekovitim i magijskim svojstvima biljaka i dragog kamenja.

Iako je crkva zabranila mnoge grimorije i progonila njihove pisce, valja napomenuti da je u ovom razdoblju granica između religije i magije bila vrlo tanka te su mnogi pripadnici kršćanstva, islama ili judaizma vjerovali u moć magije. Tradicija grimorija nastavila se u ranom novom vijeku unatoč djelovanju inkvizicije (najpoznatiji grimorij iz toga razdoblja jeKljuč kralja Salomona). Iako im se pod utjecajem prosvjetiteljstva smanjio ugled, grimoriji su pisani i u narednim stoljećima, pa i danas.

Piše: Boris Blažina


Komentari